DOMAĆE BAKLAVE

Sastojci: Količina:
•kore za pitu 500 g
•seckani orasi 100 g
•mleveni orasi 300 g
•ulje 150 ml
•secer 650 g
•voda 700 ml
•vanilin secer 1 kesica
•limun (sok) 1/2

Uputstvo za pripremu:

  • U pleh (30x30cm) ređati kore (isečene da odgovaraju dimenzijama pleha) i orahe. Na prve dve ili tri kore staviti seckane orahe, a na ostale mlevene.
  • Iseći na kocke pa možete svaku preseći i po dijagonali.
  • Ulje dobro zagrejati i preliti baklavu.
  • Peći oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200C.
  • Od vode i šećera skuvati sirup, kad provri, kuvati još 7-8 minuta. Pred kraj kuvanja dodati vanil šećer i sok od pola limuna. Prohlađenu baklavu preliti vrućim sirupom i ostaviti nekoliko sati da dobro upije.
  • Uživajte!

izvor: zena.blic.rs